Taustatietoa vuoden 2000 ATK-ongelmista

 

Periaate

Jos vuosi ilmoitetaan kahdella numerolla, merkitään vuosia ..., 97, 98, 99, 00, 01,... Vuoden 1999 jälkeen vuosiluku siis siirtyisi siis taaksepäin 99 vuotta.

Tästä pienestä asiasta seuraa monenlaisia ongelmia:

 • Tietokone hyppää päivästä 31.12.1999 päivään 1.1.1900.
 • Kalenterin viikonpäivä saattaa hypätä koko viikonlopun yli perjantaista 31.12.1999 maanantaihin 1.1.1900 ja pyörittää siten koko viikonlopun tehdasta ilman henkilökuntaa...
 • Vuonna 1999 syntynyt ihminen saattaa "elää" ennen syntymäänsä vuonna 1900 ja jäädä siksi esim. ilman palkkaa, eläkettä tai päivittäistä lehteä.
 • Tietokone, jonka päiväys on 1.1.1900 ei tee karhulaskuja laskuille, joiden eräpäivä on vasta vuonna 2000.
 • Palkanlaskenta laskee virheellisiä ajanjaksoihin liittyviä yhteissummia.
 • Maksusuoristusten kirjaaminen tietokoneelle epäonnistuu, kun ohjelma ei hyväksykään oikein syötettyä päivämäärää.
 • jne...

Ratkaisun periaate

Siirrytään käyttämään nelinumeroisia vuosilukuja: ..., 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, ...

Mikrotietokoneet

Mikrotietokoneiden emolevyllä olevassa kalenteripiirissä on vuosiluku kahdessa muistipaikassa. Toisessa on vuosisata 19 ja toisessa vuosiluku 99. Vanhemmissa tietokoneissa olevan suunnitteluvirheen vuoksi vuosisata ei vaihdukaan 1.1.2000 vaan jää ennalleen eli päivämääräksi tuleekin 1.1.1900!!! Virheestä selvitään vaihtamalla vuosisadan arvoksi 20 vuosituhannen vaihduttua käyttämällä esim. DOSin DATE-komentoa tai Windowsin ohjauspaneelia.

Muut laitteet

Myös monet muut laitteet pitävät sisällään samaisen suunnitteluvirheen sisältäviä mikropiirejä - mikropiiri kun ehti aikanaan tulla varsin suosituksi. Siksi ongelma saattaa esiintyä jokaisessa laitteessa, joka käsittelee tavalla tai toisella päiväyksiä, kellonaikoja tai viikonpäiviä.

Käyttöjärjestelmät

Microsoftin MS-DOS 6.22 , Windows 95, Windows 98 ja Windows NT osaavat käsitellä päiviä 1.1.1980...31.12.2099. Jos tietokoneen päivämäärä on käynnistymisen yhteydessä 1.1.1900, se "korjataan" automaattisesti päiväksi 1.1.1980.

Sovellusohjelmat

Aivan liian monet hyötyohjelmat käsittelevät vieläkin kaksinumeroisia vuosilukuja. Sellaisten kanssa on odotettavissa ATK-murheita 1.1.2000 jälkeen. Jokainen hyötyohjelma pitää testata erikseen ainakin tavanomaisissa käyttötilanteissa.

Aikataulu???

Jos aiot aloittaa vuoden 2000 ATK-ongelmilta välttymisen nyt, olet aivan liian myöhässä.

Jotta olisit todella voinut varmistua kaiken toimivuudesta, olisi Sinun pitänyt käyttää uusia laitteita ja ohjelmia vähintään yhden kokonaisen tilikauden tai ainakin vuoden ennen uutta vuosituhatta. Muuten ei voi varmasti tietää esim. aineistojen siirtymisestä uudelle tilikaudelle ja vanhan päättymisestä oikein.

Viime hetken ohjeita

Suhtaudu ongelmaan vakavasti paniikkia välttäen.

Jos olet vastuussa järjestelmien toiminnasta vuonna 2000, et todennäköisesti ehdi itse tehdä kaikkea tarvittavaa. Delegoi sen vuoksi työtä laite- ja ohjelmistotoimittajille pyytäen heiltä kirjallisen selvityksen toimenpide-ehdotuksineen heidän toimittamiensa järjestelmien selviytymisestä vuonna 2000.

Toteuta toimenpide-ehdotukset. Vältä kuitenkin joutumasta suoranaisen ryöstön kohteeksi liian ahneen toimittajan taholta - apua et kuitenkaan enää halvalla saa... Tarvittaessa voit pyytää alan konsulttia tarkistamaan toimenpide-ehdotusten järkevyyden. Muista kuitenkin, etteivät toimittaja tai konsultti suostu ottamaan taloudellista vastuuta itselleen - se jää aina Sinulle.

Itse menimme erään asiakkaamme luokse auttamaan ulkomaista ohjelmistotoimittajaa ohjelmapäivityksen asentamisessa. Viiden minuutin kuluessa totesimme asiakkaalle, etteivät he itse asiassa tarvitse päivitystä lainkaan, ja he saattoivat siksi perua yli 100.000 mk maksavan päivityksen...

Älä luota liikaa toimittajiin ja konsultteihin. Testaa järjestelmät:

 1. Siirrä kalenterin ajaksi 31.12.1999 23:59:00.
 2. Odota vuodenvaihteen ylitse.
 3. Tarkista kalenterin päiväys ja viikonpäivä.
 4. Sammuta laitteisto virrattomaksi.
 5. Käynnistä laitteisto uudelleen.
 6. Tarkista kalenterin päiväys ja viikonpäivä.
 7. Testaa järjestelmä kalenteritoimintojen osalta.
 8. Palauta kalenteriin oikea päiväys ja kellonaika.
 9. Sammuta laitteisto virrattomaksi.
 10. Käynnistä laitteisto uudelleen.
 11. Jatka normaalia käyttöä...
 12. Laadi testausraportti (harkitse kahdesti ennen allekirjoittamista!)

Jos hankit uudet ohjelmat vasta loppusyksystä, ei Sinulla ole kovinkaan paljoa testausaikaa. Ohjelman toimittajalla ainakin on todella kiire yrittäessään korjata löytämiänne ohjelmavirheitä. Siksi kannattaa välttää aivan uusien ohjelmien hankkimista loppusyksyn aikana - turvallisempaa on valita jo pidempään markkinoilla ollut vuoden 2000 hallitseva ohjelma.

Laadi järjestelmäkohtainen tarkistus- ja toimenpideluettelo vuoden 1999 viimeiselle ja vuoden 2000 ensimmäiselle työpäivälle. Toimita luettelot käyttäjille, varmistu asioiden ymmärtämisestä ja vakuuta myös heidät asian tärkeydestä. Useimmat järjestelmät kannattaa varmuuden vuoksi sammuttaa vuodenvaihteen ajaksi.

Jos selvisit kaikesta tästä ennen vuodenvaihdetta, voit onnitella itseäsi ansiokkaasta suorituksesta. Teit joka tapauksessa sen, mitä moni ei tullut edes aloittaneeksi !!!

Viimeksi muokattu: 26.5.2004